Toxo afirma a Barcelona que mantenir les polítiques socials del PP està barallat amb estabilitat

El secretari general estatal de CCOO dóna gairebé per perduda la possibilitat d'un govern alternatiu que derogui la reforma laboral

Tomeu Ferrer
 
 
 
Toxo en una improvisada roda de premsa en l'acte organitzat per CCOO foto: CCOO

Toxo en una improvisada roda de premsa en l’acte organitzat per CCOO foto: CCOO

Ignacio Fernández Toxo, secretari general de CCOO a Espanya considera que “si hi hagués alguna possibilitat (de formar un govern progressista) abans del que està passant al partit socialista, es pot dir que ha desaparegut. El partit socialista s’ha interioritzat, ha de resoldre una profunda crisi, crec que des que recordo, la més profunda des que Espanya va arribar a la democràcia. Sincerament no puc fer altra cosa que desitjar que resolguin la crisi amb èxit”.

Les paraules de Fernández Toxo les ha pronunciat en el context de la celebració a Barcelona de les primeres jornades de Perspectiva, “El treball, protagonista del canvi social”, organitzades per la Federació de Serveis a la Ciutadania del sindicat estatal, on també hi ha intervingut el secretari general de la CONC, Joan Carles Gallego.

A la pregunta de si entén que es lligui la continuïtat del govern de Rajoy amb estabilitat, Toxo ha indicat: “La continuïtat de les mateixes maneres de governar i les mateixes polítiques, el que està és degradant el factor treball al nostre país. No hi ha solució al problema de l’atur. I la poca generació d’ocupació que es produeix amb el creixement de l’economia, és ocupació altament precària. Són els efectes de la reforma laboral pensada aprofitant la crisi per reduir el preu del treball a costa d’empitjorar les condicions de la gent. Per això cal una altra política, un altre govern i altres polítiques diferents”.

El líder de CCOO considera que en la nova conjuntura es molt difícil revertir mesures com la reforma laboral, encara que el sindicat no afluixarà en la pressió “Canviar les reformes des del carrer, sense correlació parlamentària és difícil. Nosaltres podem mobilitzar la gent; però a hores d’ara contra qui? Contra un govern en funcions? Crec que la negociació col·lectiva pot fer moltes coses: mobilitzarem, activarem els convenis col·lectius per aconseguir evitar els efectes més negatius de la reforma laboral, millorar la condició de la gent, els sous han de pujar, cal millorar les condicions de treball de les persones, però per a això necessitem també estabilitat política que permeti que s’obri la legislatura. L’ideal a hores d’ara seria que es deroguin les reformes laborals de 2007 i 2012 i permetin la recomposició dels drets laborals”.

La convocatòria del referèndum

En una clau més directament política, Toxo ha afirmat: “està clar que Espanya ha de superar no només la crisi del partit socialista, sinó la crisi institucional en què està sumida des de fa un temps. Hi ha qüestions que són inajornables. Espanya necessita un govern, però no val qualsevol govern. Espanya necessita un govern que posi l’economia en disposició de resoldre les grandíssimes seqüeles que ha deixat una gestió ineficient i insolidària de la crisi econòmica. En primer lloc tenim la desocupació, seguida pel problema del sistema públic de pensions o les desigualtats que s’han generat en l’àmbit social i entre dones i homes. I també hi ha la crisi territorial, que és evident. Ahir coneixíem un nou episodi a Catalunya: amb la moció de confiança, que implica convocar un referèndum que ens retrotrau a un any enrere, mentre no es busquen vies per a resoldre una crisi política de grans proporcions”.

Abans en una roda de premsa, Ignacio Fernández Toxo ha mostrat la idea que un mecanisme per resoldre la crisi territorial seria arribar a un acord federal a l’Estat espanyol que permetés la convivència durant un llarg període de temps.

Deixa un comentari

No publicarem la teva adreça de correu.


*