Gallego i Ros, partidaris que el referèndum no freni l’adopció de polítiques socials urgents

Els secretaris generals de CCOO i UGT a Catalunya troben a faltar propostes concretes que donin resposta als sectors més necessitats

Tomeu Ferrer
 
 
 
Joan Careles Gallego (CCOO) i Camil Ros (UGT) durant la roda de premsa prèvia a l'1 de maig

Joan Careles Gallego (CCOO) i Camil Ros (UGT) durant la roda de premsa prèvia a l’1 de maig

CCOO i UGT, s’han mostrat partidaris, per boca dels seus secretaris generals, Joan Carles Gallego i Camil Ros, de l’exercici del dret a decidir mitjançat la convocatòria d’un referèndum, anunciada pel president Carles Puigdemont, però això no hauria de fer distreure la Generalitat de reequilibrar les condicions de vida i treball dels que més ho necessiten, però mentre arriba la consulta plantegen la necessitat de prendre mesures en el dia a dia.

Gallego, participant en la jornada Perspectiva, de la Federació de Serveis a la Ciutadania ha afirmat: “Des de Catalunya estem una mica defraudats de com a va anar el debat de la moció de confiança al Parlament”, ha dit. En la seva opinió “no es posen sobre la taula les necessitats socials que té aquest país” . En aquest sentit, ha afirmat: “no es pot obviar que mentre al Parlament de Catalunya es fa un debat polític molt superestructural en clau partidària i d’apuntalar el Govern, no estem parlant de quins són els pressupostos del 2017. El resultat ja el sabem: en aquest any 2016 hem funcionat amb els pressupostos de 2015 elaborats pel govern d’Artur Mas, pactats en molts extrems amb el Partit Popular. Per tant, han estat unes polítiques continuistes respecte del Govern anterior. En la seva opinió, “les prioritats que té aquest país tenen a veure, amb la pobresa, amb la desigualtat, amb l’emergència social que requereix uns pressupostos que canviïn la realitat social. Aquest és el principal problema que hauria d’haver abordat el govern de la Generalitat en la moció de confiança”, ha dit. Això no obstant, Gallego ha reconegut que “es cert que hi ha un conflicte polític real en la relació Catalunya i Espanya. Aquest conflicte polític real s’ha de solucionar políticament. Això vol dir que cal usar les vies del diàleg, la negociació en el marc del dret a decidir que nosaltres hem defensat sempre, però pensem que cal fer-ho des del convenciment que la ciutadania té unes necessitats que precisen una resposta pressupostària clara”, ha conclòs.

Renda Garantida i Pensions

“Nosaltres ens refermem en el dret a decidir, però mentrestant, en el debat de la moció de confiança i el debat de política general i en el debat de pressupostos, per exemple, s’hauria de poder aprovar la renda garantida de ciutadania i en aquest context s’haurien de poder fer polítiques d’educació, o fer polítiques industrials”. Nosaltres seguim insistint en el mentrestant, i que després evidentment, la política catalana i l’estatal han de canviar, i ho han de fer d’acord amb diàleg, ha manifestat Camil Ros.

El secretari general de la UGT de Catalunya va fer les declaracions anteriors just abans de participar en una assemblea del sindicat per tractar del futur de les pensions. En aquest sentit ha reclamat la convocatòria urgent del Pacte de Toledo, que “hauria d’obrir la negociació de com hem d’afrontar el futur del debat de les pensions. Aquest debat està relacionat amb el mercat de treball. Si hi ha feines precàries, hi haurà pensions precàries. Derogar la reforma laboral és un camí. Un altre és com fem que les pensions i el fons de reserva tornin a tenir ingressos per aguantar i no el situïn en un estat de xoc. Perquè fa la sensació que el que volen és provocar una situació de caos en el fons de reserva perquè la gent hagi d’acceptar qualsevol retallada. I nosaltres pensem que som a temps de negociar un sistema de pensions que sigui viable”, ha manifestat Ros.

Deixa un comentari

No publicarem la teva adreça de correu.


*