Els treballadors de l’escorxador Esfosa tomben la proposta de destituir el seu comitè d’empresa

La majoria dels operaris han mantingut el suport als seus representants, tot i les pressions de la direcció, denuncia la COS

Tomeu Ferrer
 
 
 
Militants i simpatitzants de la COS han estat tot el dia concentrats a la porta de l'escorxador foto: COS

Militants i simpatitzants de la COS han estat tot el dia concentrats a la porta de l’escorxador foto: COS

Els treballadors de l’escorxador Esfosa, de Vic, han mantingut el suport al comitè d’empresa format majoritàriament per afiliats i simpatitzats de la Coordinadora Obrera Sindical (COS). La majoria dels 138 operaris han tombat la proposta que implicava retirar la confiança al comitè en una votació suscitada a partir d’una petició firmada per un terç de la plantilla i que segons el sindicat tenia al darrere l’empresa.

Fonts del sindicat independentista han explicat que el resultat de la votació ha estat 66 vots en contra de la proposta de revocació del comitè; 59 treballadors han secundat la destitució, hi ha hagut 12 abstencions i un vot en blanc. Per tant, el comitè manté el seu mandat.

El procés de votació, havia de començar a les vuit del matí i durar fins a les vuit del vespre. El comitè ha intentat que abans de votar se celebrés una assemblea, però aquesta possibilitat no ha estat acceptada per un advocat que afirmava parlar en nom dels treballadors que han demanat la revocació del comitè i que COS vincula a l’empresa. A la fi no s’ha celebrat la reunió i s’han constituït les meses, una per oficines i la segona per treballadors de producció. Els empleats d’Esfosa han pogut votar fins a darrera hora de la tarda.

A les portes de la factoria hi ha hagut des de les set del matí una concentració de sindicalistes de COS i de treballadors del col·lectiu càrnies en lluita.

Montserrat Castañer, presidenta del comitè, es mostrava comprensiva davant el fet que treballadors d’Esfosa haguessin firmat la petició d’assemblea per tombar el comitè d’empresa: “els han dit que si no firmaven, tancarien l’empresa i anirien tots al carrer, que no trobarien feina enlloc, i la por en aquests companys és comprensible, molts no tenen altra cosa i tenen família i fills a càrrec seu”.

Les relacions laborals entre la direcció de l’escorxador de Vic i els representants dels treballadors s’assemblen més a les que hi havia al segle XIX que a les que corresponen al segle XXI. Des que a finals de març els treballadors van seguir majoritàriament una vaga convocada pel comitè d’empresa no han parat de produir-se xocs entre la direcció de la companyia i els representants dels treballadors. A banda dels incidents, hi ha diverses denúncies judicials interposades pel sindicat i una munió d’actuacions i queixes presentades a la inspecció de Treball.

Deixa un comentari

No publicarem la teva adreça de correu.


*