Vaga Unipost: “sembla que l’empresa vulgui que tornem a cobrar per setmanes” diuen els treballadors

Els treballadors han fet vagues parcials de 2 i 3 hores als diferents centres de repartiment de correspondència i paqueteria per reclamar els salaris endarrerits

Redacció
 
 
 
Concentració de treballadors d'Unipost a Madrid Foto: CCOO

Concentració de treballadors d’Unipost a Madrid Foto: CCOO

“Sembla que l’empresa vulgui que tornem a cobrar la setmanada”. Així s’expressava un treballador de l’empresa Unipost, de Barcelona. La plantilla va iniciar el 5 de setembre una vaga parcial per reclamar a l’empresa que es posi al dia en el pagament dels sous. Les dues primeres jornades, segons fons sindicals han tingut un seguiment entre el 80 i el 90% de la plantilla, segons els sindicats.

El sindicalista consultat explicava que “ara mateix ens estan pagant el primer tram de la mensualitat de l’agost”. Precisament la inseguretat del dia de cobrament ha fet que els diferents sindicats amb presència a l’empresa de missatgeria i repartiment de correu decideixin mobilitzar-se.

Fa molts anys el cobrament a les empreses petites i mitjanes es feia setmanalment. En molts casos sense suport documental i amb sobres en què els treballadors i treballadores duien a casa la nòmina. Més tard, la informatització i la necessitat de documentar els pagaments van allargar el pagament fins als 30 dies que ara es fa per transferència bancària.

Els aproximadament 800 empleats de la societat a Catalunya s’han convocat aquest dimecres a una concentració que es desenvoluparà a la plaça de Sant Jaume per cridar l’atenció a les administracions i també a l’opinió pública sobre els problema que els afecta. L’acció es farà a les 12 hores davant la seu de la Generalitat i l’Ajuntament.

Els retardaments en el pagament de salaris es concreten en què “el mes de juliol l’han rebut els treballadors en quatre parts i el d’agost també pretén la direcció pagar-lo de manera fraccionada”, afirma Benjamín Montblanch, responsable del sector postal de CCOO de Catalunya. Igualment la paga extraordinària l’empresa ha comunicat que l’abonarà en deu mensualitats.

Tot plegat es produeix en un context en què l’empresa ha aplicat diversos Expedients de Regulació d’Ocupació (ERO) amb l’objectiu de reduir les pèrdues que declara. L’any 2014, segons els comptes dipositats es van perdre 5 milions. Això va ser argumentat per un dels principals accionistes, Deustche Post, per sortir del capital. Ara el principal accionista és la família Raventós, propietària de Codorniu, que, segons fonts del sector hauria encarregat una consultoria especialitzada buscar un comprador per a la seva part del negoci.

Clients de primera

Els treballadors no entenen l’argument repetit per la direcció de l’empresa. “Els magatzems estan plens de correspondència i paquets, feina no sembla que en falti”, assegura un sindicalista. Segons aquesta percepció, durant molts anys l’empresa ha donat beneficis que no han repercutit en la plantilla ni tampoc en inversions productives: “moltes de les instal·lacions les tenen en règim de renting“, afirma un dels responsables sindicals.

Unipost SA, és una empresa privada d’àmbit espanyol, dedicada al repartiment de correspondència. És la  principal competidora de Correus. Té una plantilla d’uns 2.500 treballadors i treballadores, dels quals 800 a Catalunya i compta amb més de 70 centres. Va néixer el 2001 i té entre els seus clients importants empreses del sector energètic (Gas Natural Fenosa, Endesa, Repsol, …), companyies de telecomunicacions (Vodafone, Orange, Yoigo, …) entitats financeres (Banc Popular, CaixaBank, Ibercaja, ING DIRECT, Sabadell, Bankoa, NCG Banco, Kutxa Bank, …), asseguradores (Mapfre, Caser, Axa, Adeslas, …), així com multitud d’administracions públiques (Servei Públic d’Ocupació, ajuntaments, diputacions, organismes oficials, …) i centenars de petites i mitjanes empreses, segons expliquen portaveus de CGT, sindicat convocant de les aturades.

 

 

 

Deixa un comentari

No publicarem la teva adreça de correu.


*