La crisi ha fet caure 20 punts la taxa d’ocupació dels joves catalans

Segons Joves de CCOO, 166.000 persones entre 16 i 29 anys estan a l'atur i són el 27,8% de la població activa d'aquesta franja d'edat

Redacció
 
 
 
Manifestació d'estudiants a Barcelona Foto: Enric Català

Manifestació d’estudiants a Barcelona Foto: Enric Català

La crisi econòmica ha fet descendir 20 punts la taxa d’ocupació dels joves catalans. Quan va començar la crisi financera a Catalunya treballaven 64,9 de cada 100 joves que volien fer-ho,. Per joves s’entenen persones que estan en la franja de 16 a 29 anys. El 2016 els joves ocupats són només el 42,3%, segons l’estudi elaborat per Acció Jove-Joves de CCOO.

A Catalunya, abans de la crisi hi havia 847.000 llocs de treball ocupats per joves, dels quals perduren només 431.900, aproximadament la meitat, segons el treball fet públic per l’organisme sindical.

Si s’observen els canvis en la taxa d’ocupació entre el primer trimestre del 2015 i el primer trimestre del 2016 veurem com disminueix un 1,6%, passant a ser l’esmentat 42,3%. La disminució podria variar si es té en compte la denominada variació de la taxa d’activitat, és a dir, el nombre de joves que tot i estar en edat de treballar manifesten que no busquen feina. En aquest punt Acció Jove puntualitza que una part de l’esmentada reducció de l’activitat pot estar motivada per joves que decideixen marxar a un altre país a la recerca d’una feina més estable i segura que la que tindrien aquí.

Una altra cosa és la taxa d’atur entre els joves catalans. Segons l’estudi, en el primer trimestre de 2016 hi havia a Catalunya poc més de 166.000 joves que busquen treball. En relació amb la població activa la xifra suposa un 27,8%. No deixa de ser una taxa elevada, però encara ressalta molt més si la comparem amb la taxa d’atur entre les persones de més de 29 anys, que és del 15,5%, és a dir, 12,3 punts inferior.

La taxa d’atur juvenil, tot i mantenir-se elevada, ha aconseguit disminuir 5,6 punts respecte a l’any passat, però aquesta davallada només s’explica amb la contínua reducció de la població activa juvenil, que actualment se situa en el 58,6%, i sembla que la seva tendència és continuar a la baixa, asseguren els Joves de CCOO.

Pel que fa a les característiques el treball dels joves, l’informe afirma que sí que existeix un canvi de tendència, i és que de mica en mica la taxa d’ocupació és similar en ambdós sexes (42,2% en dones joves davant un 42,4% en homes joves), mentre abans era molt més normal observar com la dels homes joves era molt més alta.

Per altra banda, el sector on més joves estan treballant és el sector dels serveis, amb un 81,1%. Les feines que desenvolupen són predominantment de baixa qualificació si es comparen amb la resta de persones que treballen al mateix sector però que tenen més de 29 anys.

 

Deixa un comentari

No publicarem la teva adreça de correu.


*