Insults i molta tensió el primer dia de vaga a l’escorxador Esfosa de Vic

La protesta dels treballadors per millorar les seves condicions laborals atura una de les instal·lacions de sacrifici més grans de Catalunya

Redacció
 
 
 
Els membres de la majoria del comitè d'empresa mostren la petició de vaga foto: COS

Els membres de la majoria del comitè d’empresa mostren la petició de vaga foto: COS

Vaga a l’escorxador Esfosa de Vic, un dels més grans en matança de l’Estat espanyol. El comitè d’empresa, que té com a principal organització la Coordinadora Obrera Sindical, (COS), ha convocat aturades els dies 29 i 30 de març per reclamar millores en les condicions de treball dels operaris i també millores econòmiques. En las primeres hores s’ha produït tensió i insults per part d’un dels accionistes cap als treballadors que exercitaven el seu dret de vaga.

En les instal·lacions s’hi sacrifiquen diàriament uns 12.000 porcs. Però aquest dimarts l’activitat ha estat totalment aturada. Els camions que havien d’entrar animals han hagut de girar cua, segons fonts sindicals.

“Us fotré quatre trets”

Tanmateix durant el matí s’han produït moments de tensió quan els membres dels piquets que estaven a les portes de la factoria s’han adonat que per la banda del darrere de l’escorxador alguns camions intentaven entrar per descarregar animals. Ha estat en aquell moment, quan els vaguistes s’han topat amb Josep Ramisa, un dels propietaris d’Esfosa. Llavors s’han produït moments durs, ja que, segons informa la COS, l’empresari ha empès els treballadors que volien oposar-se a l’entrada del transport i ha proferit insults dirigits als vaguistes. El sindicat afirma que ha amenaçat dient: “us fotré quatre trets”, i dirigint-se a un treballador d’origen subsaharià li hauria dit “A tu, mort de gana, et faré tornar a l’Àfrica”.

Des de la COS s’ha afirmat que els seus advocats denunciaran judicialment Ramisa per amenaces i agressions.

En concret, el comitè d’empresa exigeix: negociació i acord de la jornada irregular de treball, el correcte pagament del plus de nocturnitat, la realització urgent i posada en practica del pla de prevenció i salut, millora de les mesures de seguretat i emergència en cas d’accident, prevenció de malalties professionals, rotació de personal en el lloc de treball i la revisió de les categories professionals.

Sigui com sigui, de tots els punts, el que més revolta els treballadors és la negativa de la direcció de la societat a incrementar el preu que es paga per treballar els festius. També es denuncia la discriminació que suposa, segons les sindicalistes, el fet que es paguin les hores treballades en festiu a algunes treballadores i treballadors i, en canvi, a altres només se les compensa amb hores de festa durant la resta de la setmana.

També reclamen els operaris de l’escorxador és l’elaboració i la posada en marxa d’un pla de salut i prevenció a la feina. Aquest document, afirmen a la COS, si existeix, no el coneix el comitè d’empresa, amb 7 representants d’aquest sindicat i 1, de CCOO i 1 de la UGT de Catalunya. Els operaris temen que en cas d’accident laboral no queda clar quin és el protocol d’actuació ni, qui ha de fer les primeres cures si hi ha ferits.

A l’escorxador, segons el sindicat, hi ha 149 treballadors amb contracte fix. També hi ha una xifra variable d’operaris temporals i finalment la figura coneguda laboralment com a falses cooperatives. En total el nombre de persones que treballen s’acosta a 250 persones.

1 Trackbacks & Pingbacks

  1. Esfosa de Vic anuncia un ERO que reduiria la jornada de la plantilla a 5 hores diàries durant un any

Deixa un comentari

No publicarem la teva adreça de correu.


*