La USOC destaca que el 2016 s’estrena amb augments de l’atur a Catalunya

L'afiliació a la Seguretat social va descendir el primer mes de l'any en 32.000 persones

Redacció
 
 
 

La Unió Sindical Obrera de Catalunya (USOC) destaca en la seva anàlisi de les dades de l’atur de gener que “l‘any 2016 ha arrencat destruint ocupació a Catalunya. En el mes de gener, la desocupació va pujar en 2.412 persones i l’afiliació a la Seguretat Social va descendir en 32.000 afiliats. Aquestes dades deixen la xifra d’aturats inscrits en les Oficines d’Ocupació en 518.000 i la d’afiliats ocupats en 3.038.263.
“2016 ha començat amb males dades d’ocupació, tenint en compte que la campanya nadalenca de contractacions ja ha finalitzat i que es continuen creant nombroses ocupacions temporals i precaris”, defensa Maria Recuero, secretària general de la Unió Sindical Obrera de Catalunya.
La desocupació ha incidit especialment en Serveis i els majors descensos en afiliació s’han donat en comerç, hostaleria i activitats administratives. És per això que la bretxa de gènere continua creixent, ja que les dones tornen a ser el col·lectiu que més ha sofert l’atur al gener –ja que tradicionalment s’ocupen en el sector serveis-, sent les dones el 53% del total d’aturats de Catalunya.
Durant el gener, la contractació ha augmentat respecte a 2015, però des de USOC s’entén que la recuperació de l’ocupació no pot sustentar-se en la quantitat de contractes de treball que es formalitzen sinó en la qualitat d’aquests. “Un mercat de treball en el qual més del 90% dels contractes són temporals no ofereix garanties de futur suficients i contribueixen a crear una sensació de descoratjament i frustració que està tenint les seves conseqüències en l’abandó de la cerca d’ocupació i l’emigració forçosa”, apunta Recuero.
A aquesta situació de descoratjament contribueix també el continu descens de la protecció social per desocupació, segons USOC que afirma que al desembre de 2015 va situar el percentatge d’aturats amb subsidi en el 55,19%, més del 4% menys que al desembre de 2014.

Deixa un comentari

No publicarem la teva adreça de correu.


*