La negociació per evitar la vaga al Metro sembla abocada al conflicte

La mediació entre empresa i comitè es tanca amb fracàs, cosa que fa planar el fantasma de l'aturada del transport coincidint amb el Mobile World Congress

Redacció
 
 
 
Aglomeracions d'usuaris durant la vaga del metro de Barcelona

Aglomeracions d’usuaris durant la vaga del metro de Barcelona

La negociació al voltant del conflicte del Metro de Barcelona sembla abocada al conflicte. La trobada mantinguda al si del Departament de Treball entre empresa i sindicats ha acabat sense acord.

Les posicions són distants. Per una banda, el comitè d’empresa planteja acabar amb las congelació salarial que fa quatre anys que dura. També demana que es facin contractacions que no siguin precàries. L’empresa afirma que ha fet propostes tant pel que fa a creació de llocs de treball com salarials. Hi ha un però. I aquest és l’exigència d’aturar tot tipus de mobilitzacions com les anunciades pel comitè d’empresa.

A falta d’un acord, es manté el pla de mobilitzacions dels treballadors: el 2 de febrer hi haurà una vaga de cinc hores, entre les 10 del matí i les 3 del migdia. Els dies 22 i 24 es faran dues jornades de vaga de 24 hores. Aquestes coincidiran amb la celebració de MWC. A més, per exterioritzar la protesta, s’ha convocat una manifestació el 2 de febrer a les 11.30 hores entre la plaça d’Urquinaona i la plaça de Sant Jaume.

Fins ara no s’han aconseguit avenços. L’empresa ha afirmat en la reunió de mediació, que no pensa entrar a debatre les exigències dels treballadors sota l’amenaça de vaga. Per tant, remet qualsevol assumpte a negociar a les trobades per renovar el conveni

Els treballadors, segons Carlos González, president del comitè d’empresa, no accepten que les propostes de la direcció de Metro siguin un avenç. “No hi ha noves contractacions i les que hi ha sobre la taula estan supeditades a una nova classificació professional, que veiem inacceptable”. En el mateix sentit es jutgen les propostes salarials.

Tot i que aquest dimarts hi ha una reunió ordinària per negociar el conveni, els treballadors, per boca del comitè d’empresa, es mostren optimistes en relació amb les possibilitats d’arribar a un acord abans de les dates fixades per a les mobilitzacions. “Les dues ocasions anteriors en què es van negociar coses com el conveni vam haver de fer vagues perquè l’empresa acabi negociant”.

TMB acusa els seus empleats de convocar les aturades coincidint amb el MWC, cosa que titlla d’estratègia oportunista, pensada per “fer la màxima pertorbació en la mobilitat ciutadana”.

L’any 2012 ja hi va haver una convocatòria de vaga coincidint amb congrés de la telefonia mobil. Es van convocar contra les mesures d’austeritat que volia aplicar la direcció de la companyia. Finalment la vaga no va tirar endavant perquè es va aconseguir un acord amb l’empresa.

En aquesta ocasió els treballadors veuen més difícil un acord perquè “pocs dies abans de la negociació han canviat la responsable de recursos humans, que abans estava en l’àrea de projectes i enginyeria, i és difícil que enmig d’un conflicte tingui a mà totes les eines per arribar a fer propostes, més en una empresa com TMB”, afirma González.

1 Trackbacks & Pingbacks

  1. La vaga del metro de dimarts implicarà esperes de fins a 20 minuts a les estacions

Deixa un comentari

No publicarem la teva adreça de correu.


*