Els empleats del Metro convoquen vagues coincidint amb el Mobile World Congress

La mobilització es fa per desbloquejar el conveni que va caducar el 2011 i s'ha prorrogat dues vegades

Redacció
 
 
 
El Metro de Barcelona és clau en la mobilitat de la zona metropolitana foto: UGT

El Metro de Barcelona és clau en la mobilitat de la zona metropolitana foto: UGT

El comitè d’empresa del Metro de Barcelona i les assemblees de treballadors han decidit convocar tres jornades de vaga el febrer vinent. Les aturades que poden tenir més incidència entre la ciutadania són les convocades els dies 22 i 24 del mes vinent, dates que coincideixen amb la celebració a Barcelona del Mobile World Congress (MWC), que seran de 24 hores. Davant aquesta convocatòria, Transports Metropolitans de Barcelona entén que són desmesurades. Apunten que les negociacions es podrien trencar i critiquen especialment que es convoquin accions en dies que coincideixen amb grans esdeveniments per a la ciutat.

La decisió s’ha pres després de dues assemblees de treballadors, una al matí i una altra a la tarda, en la qual s’ha votat la proposta.

Estancament

L’element clau del conflicte és l’estancament de la negociació del conveni col·lectiu, que havia de renovar-se a finals de 2011 i que ha estat prorrogat dues vegades.

La situació entre empresa i treballadors és tibant. El comitè explica que tot i la convocatòria de vaga no s’han trencat les negociacions del conveni. Precisament per això les jornades d’atur pretenen desbloquejar la situació.

Els treballadors plantegen tres grans demandes. La primera és una denúncia de la precarietat laboral, amb la proliferació de contractes temporals o a temps parcial. Un segon eix és l’actualització de salaris, que afirmen tenir congelats des de fa quatre anys. Finalment, plantegen canvis organitzatius i de funcionament, com horaris o els torns en festius. Respecte a aquest punt els operaris voldrien que es pactessin amb el comitè.

Segons la votació, el 2 de febrer hi haurà una vaga de cinc hores, entre les 10 del matí i les 3 del migdia. Els dies 22 i 24 es faran dues jornades de vaga de 24 hores. Aquestes coincidiran amb la celebració de MWC. A més, per exterioritzar la protesta, s’ha convocat una manifestació el 2 de febrer a les 11.30 hores entre la plaça d’Urquinaona i la plaça de Sant Jaume.

Els treballadors han informat les diferents administracions públiques que tenen responsabilitat sobre el metro, especialment l’Ajuntament de Barcelona.

Per TMB, és una “estratègia oportunista”

Transports Metropolitans de Barcelona, la patronal en aquest conflicte, ha manifestat que la convocatòria de vaga pot trencar les negociacions i acusa els treballadors d’aquest fet. Consideren també que fa poc que va caducar el conveni, concretament des de l’1 de gener. Tot i això l’empresa entén que no s’ha entrat a discutir les reivindicacions dels treballadors i, per tant, és prematur convocar vagues com les anunciades.

TMB acusa els seus empleats de convocar les aturades coincidint amb el MWC, cosa que titlla d’estratègia oportunista, pensada per «fer la màxima pertorbació en la mobilitat ciutadana».

L’any 2012 ja hi va haver una convocatòria de vaga coincidint amb congrés de la telefonia mobil. Es van convocar contra les mesures d’austeritat que volia aplicar la direcció de la companyia. Finalment la vaga no va tirar endavant perquè es va aconseguir un acord amb l’empresa.

Deixa un comentari

No publicarem la teva adreça de correu.


*