La pobresa energètica causa 7.000 morts entre la gent gran cada any

Per a CCOO, el 30% de les morts prematures en gent grana l'hivern es deu a les deficients condicions de climatització de les seves llars

Redacció
 
 
 
Protesta de la PAH davant d'una companyia subministradora, per tallar el servei

Protesta de la PAH davant d’una companyia subministradora, per tallar el servei

La pobresa energètica mata. I les persones grans són les principals víctimes d’aquesta carència. L’Observatori social de la gent gran, elaborat cada any per Comissions Obreres, ha posat xifres a aquesta situació: cada any la falta d’escalfor a les llars causa 7.000 morts a l’estat espanyol.

Segons l’informe, que ha elaborat la Federació estatal de pensionistes i jubilats de CCOO, el 30% de les morts prematures de persones grans a l’hivern es deu a unes condicions negatives de climatització de les seves llars.

En la presentació, el secretari estatal de la federació de pensionistes i jubilats, Julián Gutiérrez  ha indicat que les persones grans són un dels col·lectius més vulnerables a la pobresa energètica.

Pel que fa al poder adquisitiu, el corresponent a la gent gran ha estat l’únic grup social en el qual s¡ha reduït el risc de pobresa, de manera que ha passat del 6,8% que hi ha via a 2013 al 5,9% de 2014.

Però les dades necessiten ser llegides en el seu seu context. “La dada no significa que la gent gran sigui mol rica, sinó que altres grups socials s’han vist afectats per la pobresa i això els ha fet reduir el seu poder adquisitiu”, ha assenyalat Gutiérerez, que ha afegit que “les pensions públiques acumulen una pèrdua de poder adquisitiu, que ja és de l’1,5% des de 2011”.

Per la sseva banda, el secretari general de la Federació de Pensionistes i Jubilats de CCOO de Catalunya, Miquel Lluch, va considerar que la pèrdua de poder adquisitiu seguirà ” i les pensions no donaran prou rendiment per a mantenir als beneficiaris”. I això, va puntualitzar, afectarà al 22% de les famílies catalanes que tenen la pensió com a única font de subsistència.

Medicaments costosos

Julián Guitiérrez va fer també una referència a la salut. En aquest sentit, l’esperança de vida ha augmentat en 5,2 anys en les dues darreres dècades, però ha lamentat que “hi ha molts medicaments que no estan cob erts pel Govern i que les persones grans no poden pagar”.

Gutiérrez va posar sobre la taula un altre problema important que afecta la gent vella. MOltes persones grans no poden pagar una residència geriàtrica pública. Per tant, la federació estatal de pensionistes i jubilats de CCOO exigeix al govern central i a la Genraliat, més inversió en infrastructrures sanitàries i de geriatria.

Finalment les pensions van ser objecte d’un toc d’atenció per part de CCOO; que reclama un pacte nacional que apliqui mesures que garanteixin la suficiència financera del sistema públic.

 

Deixa un comentari

No publicarem la teva adreça de correu.


*