L’Ajuntament de Barcelona declararà la ciutat lliure de glifosat en el pròxim ple

L'equip de govern estudia el mecanisme a partir del qual es farà la declaració, i els mitjans alternatius de tractament de les males herbes a la ciutat

Tomeu Ferrer
 
 
 
Treballadors de Parcs i Jardins en plena feina

Treballadors de Parcs i Jardins en plena feina

L’ajuntament de Barcelona treballa amb la idea de declarar la ciutat lliure de glifosat, un producte que s’utilitza per fer tractament fitosanitars en les zones verdes i l’arbrat de la ciutat. Un cop s’hagi formalitzat, Barcelona serà la ciutat més important en abandonar l’ús d’aquest component de l’herbicida a la península Ibèrica. Abans ho havien fet Tarragona i Badalona.

L’Organització Mundial de la Salut (OMS) va declarar el 20 de març passat el glifosat com un compost “probablement carcinogen per als éssers humans”. Segons l’Agencia Internacional per a la Investigació del Càncer (IARC), es reconeix en estudis epidemiològics la seva relació amb el desenvolupament de Linfomes No Hodgkins, un tipus de càncer que afecta els glòbuls blancs de la sang.

Fins fa molt poc el glifosat es feia servir per a per contenir el creixement de vegetació no desitjada, com les males herbes en zones urbanes i periurbanes.

La retirada dels tractaments amb glifosat a la ciutat de Barcelona s’està preparant des de fa temps, segons fonts municipals. En aquests moments s’analitza la fórmula que s’adoptarà per fer oficial d’abandó del producte. Una seria fer una declaració institucional, i una altra de les que s’estudien seria fer una moció al ple d’aquest mes que s’ha de realitzar divendres vinent. D’una manera o altra la intenció de l’equip de govern que dirigeix Ada Colau és deixar d’usar el producte. De fet actualment el que s’estudia són els productes alternatius a usar en lloc de què ara es bandejarà.

La campanya contra el glifosat va tenir un moment culminant just abans de les eleccions municipals de Barcelona. En una roda de premsa diverses organitzacions ecologistes i ciutadanes, junt amb els representants dels treballadors de l’Institut de Parcs i Jardins de Barcelona van denunciar que el compost químic s’estava utilitzant a la capital de Catalunya sense avisar els veïns dels indrets situats a prop dels llocs dels tractaments del perill potencial que això suposava.

Principi de precaució

Segons va manifestar Centre d’Anàlisi i Programes Sanitaris (CAPS), en la roda de premsa en la qual es demanava que Barcelona es declarés lliure de glifosat, van destacar que sempre ha de prevaldre el principi de “precaució” amb els herbicides que puguin tenir components cancerígens i que els legisladors no ho regulen pels interessos de les multinacionals, ja que un producte amb aquestes característiques pot moure gairebé 2.000 milions de dòlars.

El moviment per prohibir l’ús de l’herbicida esmentat abasta ja diverses ciutats de Catalunya. Així, Badalona va comunicar dijous passat que des de juny, un mes després del canvi en l’equip municipal, no s’utilitza glisofat en els tractaments a l’arbrat i per al control de les males herbes de la ciutat.

Deixa un comentari

No publicarem la teva adreça de correu.


*